Sellot ja jouset

Sellot ja jouset

Sello on  instrumentti, jonka historia juontaa juurensa Italiaan, erityisesti Cremonaan. Siitä on eri kokoisia malleja soittajan koon mukaan, ja se on monipuolinen soitin, joka on löytänyt paikkansa niin klassisessa kuin nykyaikaisessakin musiikissa. Tunnetut mestarirakentajat ovat luoneet arvostettuja selloja, ja eri merkit tarjoavat vaihtoehtoja erilaisille soittajille. Valikoimastamme löydät sopivan sellon itsellesi olet sitten aloitteleva sellisti tai ammattilainen tai jotain siltä väliltä.
Järjestys:
Sello on kaunis ja monipuolinen jousisoitin, joka kuuluu viuluperheeseen. Sen historia juontaa juurensa 16. vuosisadalle, kun sen edeltäjät, kuten viola da gamba, olivat suosittuja. Sello sai nykyisen muotonsa 17. vuosisadalla Italian Cremonassa, jossa mestariluutnantona toiminut Antonio Stradivari oli yksi merkittävimmistä sellojen rakentajista.

Selloa soitetaan pystyasennossa, asetettuna soittajan polven päälle, ja sen ääntä tuotetaan viulun tapaan kaarevan jousen avulla. Se on keskeinen osa monien klassisen musiikin orkesterien jousisektiota ja esiintyy myös sooloinstrumenttina.

Selloja on eri kokoisia, ja niiden koot vaihtelevat soittajan koon mukaan. Yleisimpiä kokoja ovat 4/4, 3/4, ja 1/2, joista 4/4 on täysikokoinen aikuisten sello. Nuoremmille soittajille suositellaan pienempiä kokoja, kuten 3/4 tai 1/2, jotta soittaminen olisi mukavampaa ja tehokkaampaa. Jokainen koko säilyttää kuitenkin sellosoittimen luonteen ja äänialan.

Sello on monipuolinen soitin, joka sopii niin klassiseen kuin nykyaikaiseenkin musiikkiin. Sen lämmin ja syvä ääni tekee siitä suositun valinnan niin ammattimuusikoille kuin harrastelijoillekin. Kehittyneemmissä malleissa käytetään usein korkealaatuisia puumateriaaleja, kuten kuusta ja vaahteraa, mikä vaikuttaa instrumentin sointiin ja laatuun.