Klassiset kitarat

Klassiset kitarat soveltuvat hyvin kitaransoiton harrastuksen aloittamiseen pehmeiden nylonkielien johdosta. Nylonkieliä käytetään hyvin usein etenkin klassisessa musiikissa.

Klassiset kitarat laatumerkeillä ja nopealla toimituksella

Hanki oma nylonkielinen kitarasi suoraan maahantuojan varastosta, ilman turhia välikäsiä. Kun tilaat nylonkielisen kitarasi meiltä, voit olla varma sen toimivuudesta - tarkistamme ja säädämme jokaisen soittimen valmiiksi ennen toimitusta. Esteve-kitaramme ovat useasti palkittuja espanjalaisia käsintehtyjä, kokopuisia ja kokopuukantisia laatukitaroita. Ne ovat ympäri maailman eniten myydyimpiä espanjalaisia klassisia kitaroita ja ne ovat valmistettu espanjassa jo yli 60-vuoden ajan. LaMancha-kitaroissa yhdistyy loistava laatu, upea sointi ja edullinen hinta. Saat myös kaikki Esteve mallit halutessasi kustomoituna (ohuempi kaula yms.). LaMancha on EGTA:n (Euroopan kitaransoiton opettajien järjestö)tunnutsema ja suosittama kitaramerkki. Saksalaiset LaMancha erottuvat korkealla hinta/laatusuhteellaan ja puhuttelevalla modernilla ulkonäöllään. Kaikki yli 400 euron tilaukset ilman toimituskuluja.
Järjestys:
Finding the right size for your Nylon String Guitar! (youtube.com)

Klassisen kitaran alkuperä voidaan jäljittää Espanjaan, maahan, jolla on rikas näiden instrumenttien rakentamisen historia. Se on ollut rakastettu instrumentti vuosisatojen ajan, ja sen aikana on tapahtunut lukuisia muutoksia ja edistysaskeleita, vaikka sen perustavanlaatuinen muoto ja sävyominaisuudet ovat säilyneet suhteellisen muuttumattomina. Klassinen kitara tunnetaan lämpimästä ja pehmeästä sointistaan, joka on tuotettu käyttämällä nailonkieliä, jotka luovat pehmeämmän äänen verrattuna teräskielien terävämpään sointiin, mikä tekee siitä erityisen sopivan klassisen musiikin soittamiseen. Instrumentti on suosittu klassisen ja espanjalaisen musiikin esittämiseen, vaikka sitä on käytetty myös monissa sovituksissa ja sooloissa muissa musiikkityyleissä. Kitaristit käyttävät tyypillisesti sormenpäitään tai kynsiään plektrumin sijaan soittaessaan. Klassinen kitara on arvostettu soitin, joka on löytänyt paikkansa monessa eri musiikissa, erityisesti klassisen ja espanjalaisen musiikin esityksissä. Sen esteettisesti miellyttävä muoto ja kaunis soundi tekevät siitä suositun valinnan monille kitaristeille.

Klassisia kitaroita on saatavana eri kokoisina, täysikokoisista (4/4) pienempiin kokoihin, kuten 7/8, 3/4, 1/2 ja 1/8.
Klassisen kitaran soitto vaatii sitoutumista ja sinnikkyyttä. Klassisen kitaran oppitunteja on laajalti saatavilla musiikkiakatemioissa ja kitarakouluissa, ja opiskelijoiden saatavilla on runsaasti nuotteja ja opetusmateriaaleja.

Klassisten kitaroiden rakenteessa takalevy on perusta, jolla kitara lepää. Tyypillisesti useista eri materiaaleista, kuten ruusupuusta ja mahonkista, valmistettu takalevy on avaintekijä kitaran sävyominaisuuksissa. Kitaran soundiin vaikuttaa voimakkaasti taustalevy, sillä sillä on merkittävä rooli kitaran resonanssissa ja syvyydessä.

Esineen sivuseinät muodostuvat sivuista, jotka on yhdistetty sekä alustaan ​​että kanteen. Tyypillisesti sivut on valmistettu samasta puulajista kuin pohja ja niillä on vaikutusta äänen projisointiin.

Nylonkielisen kitaran pääliosa joka tunnetaan nimellä kansi on tyypillisestirakennettu joko kuusesta tai setripuusta. Sen ensisijainen tarkoitus on vahvistaa ääntä, ja sellaisenaan kitaran kokonaisresonanssiin ja laatuun vaikuttaa voimakkaasti yläosan paksuus.

Kitaran kaulaan on sisällytetty etupuolelle ulottuva puulevy, joka tunnetaan nimellä otelauta. Tyypillisesti eebenpuusta tai ruusupuusta valmistettu levy on paikka, jossa kitaran nauhat sijaitsevat ja sitä käytetään nuottien tuottamiseen.

Tyypillisesti puusta, kuten mahonkista, valmistettu espanjalaisen kitaran kaula on pitkä joka kiinnittyy kitaran runkoon. Se tukee otelautaa ja nauhoja sekä muodostaa rakenteen kitaran viritysmekanismille.

Yläsatula ja tallaluu ovat tärkeitä kitaran osia, jotka pitävät kitaran kielet paikoillaan otelaudan alussa ja lopussa. Tyypillisesti muovista tai luusta valmistettujen osien voi vaikuttaa soittimen intonaatioon ja yleiseen tuntumaan. Vaikka muovi on yleinen materiaalivalinta, luuta suositaan usein sen erinomaisen äänenlaadun vuoksi. Lisäksi, jos olet tekemässä itse satulaa tai tai tallaluuta, luuaihiosta on helpompi tehdä satula tai tallaluu kuin muovisesta.  Teräskielisiin tai sähkökitaroihin verrattuna klassinen kitara on helpompi aloittelevalle soittajalle.

Laminoidut kitarat: Laminoiduissa klassisissa kitaroissa sekä kansi, sivut että pohja ovat valmistettu laminoimalla useita kerroksia puuta yhteen. Tämä kitaratyyppi on kaikkein edullisin vaihtoehto. Äänenlaadultaan se ei yleensä yllä samalle tasolle kuin kokopuukantinen tai kokopuinen kitara. Kuitenkin laminoidut kitarat ovat erinomaisia aloittelijoille, jotka opettelevat kitaransoiton perusteita. Niillä voi harjoitella ja soittaa musiikkia tehokkaasti. Laminoidun kitaran ääni säilyy vakiona ajan myötä, ja se ei kehity kuten kokopuisilla kitaroilla.

Kokopuukantiset kitarat: Kokopuukantinen kitara on sellainen, jonka kansi (yläosa) on valmistettu yhdestä massiivipuupalasta, yleensä kuusesta tai seetristä. Tämä kitaratyyppi tarjoaa ainutlaatuisen äänen ja soinnin, joka paranee yleensä iän myötä, kun puu ikääntyy ja värähtelytaso kasvaa. Siksi se on suosittu valinta ammattimuusikoille ja niille, jotka etsivät korkealaatuista ääntä ja soittokokemusta.

Kokopuiset kitarat: Kokopuinen kitara eroaa kokopuukantisesta kitarasta siinä, että kaikki kitaran osat, mukaan lukien sivut ja pohja, ovat kokopuuta. Tämä yleensä tuottaa äänen, joka on vielä rikkaampi, monimuotoisempi ja syvempi kuin laminoiduilla kitaroilla. Kokopuu resonoi paremmin, tarjoaa paremman äänenlaadun ja mahdollistaa paremman dynamiikan ja vasteen. Tämä tarkoittaa, että kitara reagoi herkemmin soittajan tekniikkaan ja ilmaisullisiin tarpeisiin.

Klassista kitaraa tulisi aina säilyttää ympäristössä, jossa ilmankosteus pysyy optimaalisella tasolla, eli noin 40-55 prosentissa. Kitaratehtailla, joissa nämä soittimet valmistetaan, ilmankosteus pidetään yleensä välillä 40-50 prosenttia. Tämä pätee kaikkiin markkinoill a oleviin kitaroihin valmistajasta riippumatta.

Suomen ilmasto ja kosteus: Suomessa ilmasto on yleisesti ottaen kuiva, erityisesti kesäkauden ulkopuolella. Tämä asettaa haasteita kitaran säilytykselle, ja siksi on suositeltavaa käyttää kostutinta klassisen kitaran kanssa ja pitää kitara sen kanssa suojattuna kitarapussissa tai kitarakotelossa, jossa voidaan ylläpitää optimaalista kosteutta. Yksi esimerkki erinomaisesta kitarankostuttimesta on MusicNomad Humitar.

Kitaran telineet ja kostuttimet: Jos säilytät kitarasi  kitaran seinätelineessä tai lattiatelineessä, on suositeltavaa käyttää koti-ilmankostutinta, joka pitää kitaran vierellä. Tämä varmistaa kitaran asianmukaisen kosteutuksen ja suojaa sitä kosteuden puutteelta.

Ongelmat kuivuuden takia: Jos laminoitu kitara altistuu liian kuivalle ympäristölle, sen kaula voi kutistua, mikä saa otenauhat nousemaan esiin ja tuntumaan teräviltä. Kitaran kaula saattaa myös vääntyä.

Kokopuukantiset kitarat: Kokopuukantisissa ja kokopuisissa klassisissa kitaroissa kosteutus on vieläkin tärkeämpää. Kokopuukantisen kitaran kansi voi haljeta, jos kosteus on ollut liian vähäistä. Vaikka haljenneen kitaran voi korjata, jää kitaraan kuitenkin kosmeettinen haitta. Kokopuisissa kitaroissa voi haljeta kannen lisäksi myös pohja tai sivut.

Vaikutus kitaran sointiin: Liian kuiva ympäristö muuttaa myös kitaran sointia. Jos kitara pääsee kuivumaan ja sitä kosteutetaan palautuu sointi kuitenkin takaisin.