Kanteleet

Kanteleet
Järjestys:
Kantele on perinteinen suomalainen kielisoitin, joka on ollut osa Suomen musiikkiperinnettä jo vuosisatojen ajan. Tämä ainutlaatuinen soitin koostuu yleensä puusta valmistetusta rungosta, jossa on useita kieliä. Kanteleen tyypillisin muoto on soikea tai soikion muotoinen, ja se soi joko pystyasennossa ollessaan polven päällä tai sylissä pidettäessä.

Kanteleiden historia ulottuu takaisin muinaiseen Suomeen, jossa niitä käytettiin niin rituaalisissa tilaisuuksissa kuin viihdykkeenäkin. Alkuperäiset kanteleet olivat yksinkertaisempia rakenteeltaan ja niissä oli vähemmän kieliä, mutta ajan myötä soitinta kehitettiin monipuolisemmaksi ja monikielisemmäksi.

Kanteleita on eri kokoisia ja erimuotoisia, aina pienistä matkakanteleista suurempiin konserttikanteleihin. Perinteisten kanteleiden lisäksi on myös moderneja sähkökanteleita, jotka tuovat uusia ulottuvuuksia tämän perinteikkään soittimen käyttöön.

Nykyään kantele on edelleen tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja sitä soitetaan niin kansanmusiikissa kuin nykyaikaisemmissakin musiikkityyleissä. Kanteleen kaunis ääni ja monipuoliset mahdollisuudet ovat tehneet siitä arvostetun ja rakastetun instrumentin sekä Suomessa että kansainvälisesti.